Schaatsen

Schaatsen

Schaatsen is waarschijnlijk een van de bekendste sporten in Nederland. Elk jaar rond kerst staat er bijna in elk dorp of stad wel een kunstschaatsbaan waar mensen schaatsen kunnen huren en gezellig een middagje te kunnen schaatsen. Niet alleen is de sport in Nederland populair Nederland ook in de schaatswereld populair. wereldwijd is Nederland  bekend om het goed kunnen schaatsen. Het meest populaire schaats evenement in Nederland is toch wel de elf steden tocht. Elk jaar hebben de mensen er vertrouwen in dat ie door gaat.

Jong en oud

mensen die schaatsen
mensen die schaatsen

Schaatsen is waarschijnlijk zo een beroemde sport omdat het voor jong en oud is. Je kan namelijk helemaal je eigen tempo bepalen en je eigen stijl ontwikkelen. Je ziet wel dat de kinderen en tieners vaker op de ijshockeyschaatsen en/of kunstschaatsen rijden en de volwassenen en ouderen rijden vaker op de noren omdat je bij die minder kracht hoeft te zetten om lekker over het ijs heen te glijden. Het fijne aan schaatsen is ook dat voor elke stijl een schaats is ontwikkeld. Of je nou voor de lange afstanden bent of de korte afstanden voor alles is een schaats.

Ijs

Er zijn 2 verschillende soorten ijs. Je hebt kunstmatig ijs dat een vloer is met buizen die het water laten bevriezen en je hebt het natuurijs, de naam zegt het al “natuurijs’’ het water van bijvoorbeeld een slootje dat wordt bevroren door de natuur. Bij natuurijs moet je wel oppassen dat het ijs wel dik genoeg is. Om goed schaats ijs te hebben moet de dikte van het ijs minimaal 7 centimeter zijn. Het is ook onveilig om onder bruggen door te gaan. Bruggen vormen namelijk een soort deken voor het water waardoor de afkoeling van het water wordt vertraagd. En er dus meestal geen ijs ligt onder een brug en zo wel dan is het waarschijnlijk heel dun ijs.