Kunstschaatsen

Eigenlijk is kunstschaatsen kunstrijden op het ijs op de maat van de muziek. Tijdens het schaatsen worden er sierlijke bewegingen en zelfs sprongen op het ijs gemaakt. Niet alleen zijn er bij kunstschaatsen alleen wedstrijden, er worden ook grote shows op het ijs gegeven met gebruik van kunstschaatsen. Er doen heel veel schaatsers mee aan dit soort spektakels zoals: holiday on ice, champions on ice en stars on ice. Dit doen de schaatsers naast hun kunstschaats carrière.

Solo kunstschaatsen

kunstschaatsen
mensen die kunstschaatsen

Vaak is kunstschaatsen een duo sport maar nieuw in Nederland is het solo schaatsen, waarbij een man of vrouw schaats op de zelf uitgekozen muziek. Het is heel fijn om te doen alleen zijn er in Nederland nog geen wedstrijden voor het solo kunstschaatsen. Je kan in Nederland wel al testen en diploma’s halen. In zo een soort solo wedstrijd zijn er twee onderdelen: de korte kür en de vrije kür. Een van de belangrijkste onderdelen in een kür zijn de sprongen. Tijdens de sprongen maakt de schaatser één of meerdere rotaties (pirouettes) in de lucht en vervolgens op één been landt. Er zijn zes verschillende soorten sprongen, deze sprongen kan je verdelen in twee categorieën de priksprongen en de kantsprongen.

Kunstschaats Wedstrijden

De wedstrijden  worden gereden in hele mooie sierlijke kostuums. De mooie kostuums en pakjes zijn onderdeel van de presentatie van de kunstschaatsers. Niet alleen is tijdens kunstschaatsen de presentatie van de schaatsers belangrijk, ze hebben ook een goede conditie nodig. Behendigheid speelt ook een grote rol in de sport aangezien je snel moet bewegen en je soms opgetild wordt of iemand moet optillen.

Jureren

Het jureren en de puntentelling  van de kunstschaats wedstrijden is sinds het seizoen 2004/05 veranderd.
De jurering wordt gedaan door negen juryleden. Elk jurylid geeft een bepaalde scoren alleen er wordt niet meer bekend gemaakt welk jurylid welke scoren gaf. Uit de negen gegeven score gegeven scores worden er zeven scores geloot. Van deze zeven scores worden de laagste en de hoogste scores weggelaten. Van de vijf overgebleven scores wordt het gemiddelde berekent en dat wordt de score voor de solist of het paar pet kür.